Kijken: Zomergasten 2012

25 jaar Zomergasten

Om maar met de deur in huis te vallen: het is mij nog nooit gelukt. Ik heb nog nooit één volledige aflevering van Zomergasten gezien. Niet omdat het mij niet boeide, maar omdat ik het vaak vergat. De afgelopen jaren viel het kwartje pas als ik de hashtag #zg of #zomergasten voorbij zag komen. 

 

Het programma Zomergasten bestaat dit jaar 25 jaar en is één van de weinige (of misschien wel het enige) programma’s dat in al die jaren niet is veranderd. Het programma draait om een interviewer, zijn gast en een televisie waarop fragmenten worden laten zien in drie uur tijd.

De interviewer bleef soms een aantal jaren hetzelfde, maar de gasten waren altijd anders, net als de fragmenten die de gast uitkoos. Tot en met vorig jaar waren de interviewers altijd Nederlands, dit keer niet: de belg Jan Leyers heeft de eer gekregen. Jan Leyers is Vlaams filosoof, muzikant en tv-maker.

Vorige week was op tv te zien hoe 25  jaar Zomergasten eruit zag, met alle hoogte en dieptepunten. Vanavond is de eerste uitzending met Henny Vrienten, de zanger van Doe Maar. Persoonlijk zie ik het meest uit naar de uitzending met Lidewij Edelkoort, Nederlands trendwatcher, op 12 augustus. Zou ik die uitzending wel volledig bekijken? Op Nadelunch.com las ik een blog over hoe je Zomergasten moet kijken, erg leuk om te lezen én handig voor mij!

Zomergasten is een productie van de VPRO en is vanaf nu wekelijks te zien op de zondagavond vanaf 20.15 op Nederland 2.

Wil je de uitzending zien over 25 jaar Zomergasten? Die vind je op de site van nrc.nl.

Laat een reactie achter