JIJ van Joanna Briscoe

JIJ van Joanna Briscoe

JIJ is een bijzonder boek, machtig mooi en het zorgt gegarandeerd voor een avond lang kippenvel. Toch zorgt dit boek er ook voor dat je je rot gaat voelen, simpelweg omdat het zo enorm goed geschreven is. Het verhaal zal nog lang in je hoofd blijven hangen, net als het personage Cecelia. 

JIJ vertelt het verhaal van Cecilia, een meisje nog maar. Een jonge leerlinge die verliefd wordt op een leraar, een situatie die niet uniek is. Toch is er in haar situatie iets anders. Cecilia is op literatuurgebied haar leeftijd voorbij gesneld waardoor ze zich op het niveau van haar zo dierbare leraar bevindt. Ze leest boeken en verhalen die haar fantasieën te boven gaan.

Maar in haar leven komt een fantasie uit. Een wens waar ze enorm naar verlangde. Meneer Dahl verandert van een leraar in een geliefde en Cecilia is niet meer het schoolmeisje, maar blijkt een jonge vrouw vanuit de ogen van haar minnaar.

Verwondering

Het boek bevat scènes die intens droevig waren, maar zo levendig beschreven dat er zowel tranen over je wangen zullen stromen als een moederlijke glimlach die op je gezicht verschijnt. Verwondering over zinnen waarvan andere schrijvers niet eens dromen.

Het geduld dat James Dahl met zijn leerlinge Cecilia heeft is prachtig, de liefde vloeit van de bladzijdes. Maar koude rillingen lopen over je lichaam als je de situatie in gedachten schetst. Een schoolmeisje wordt hier van haar jeugd bestolen.

JIJ zorgt voor een ongekende tegenstrijdigheid, het is zo beschreven dat je een buitenstaander bent, maar tegelijkertijd ook Cecilia zelf. JIJ is een échte literaire roman. Laat de zinnen rustig op je af komen en besef intens wat je leest. Maak je de gevoelens van Cecilia je eigen, dan is het einde van het boek een ongewenste verrassing.

JIJ – Joanna Briscoe, uitgeverij Anthos
ISBN: 9789041416667. Prijs: €19,95.

Wil je dit bijzondere boek ook lezen? Bestel JIJ van Joanna Briscoe bij BOL.com

1 reactie on JIJ van Joanna Briscoe

  1. Lnnk
    1 augustus 2012 at 08:28 (9 jaar ago)

    Oh ik moet allemaal niet teveel nieuwe titels horen. Ik moet nog zoveel lezen haha

    Beantwoorden

Laat een reactie achter