Musea bezoeken met het Google Art Project

Google Art Project

Altijd al de ‘De Nachtwacht’ van dichtbij willen zien, maar hier nooit de tijd of de mogelijkheid voor gehad? Vanaf nu kan het vanachter de computer. Het Google Art Project geeft je toegang tot 385 museumzalen! 

 

De welbekende zoekmachine Google heeft een applicatie ontwikkeld die het gemakkelijker maakt om musea te bezoeken. Voortaan heb je alleen een internetverbinding nodig om een aantal prominente musea van over heel de wereld te bekijken. Het programma werkt met Google Street View dat bekend is van de fototours door de straten van heel de wereld die het gevoel geven dat je echt in de straat staat. Het enige verschil is dat je nu niet meer virtueel door een straat wandelt, maar door één van de 385 museumzalen. Dit project heet het Google Art Project.

Wereldberoemde musea

De lijst kent 17 welbekende musea en daarmee 385 museumzalen. Waaronder de Hermitage in Sint Petersburg of Museum of Modern Arts in New York. De Hollandse glorie blijkt ook in deze lijst, want zowel het Rijksmuseum als het Van Gogh museum staan in deze lijst.

Hoe bezoek je dat museum dan?

Als je virtueel wilt wandelen door één van de 17 musea ga je naar Google Maps en tikt de naam van het museum in. Vervolgens zoom je in totdat je een blauw-witte plattegrond ziet van het museum, nu kun je het gele poppetje dat links in de map staat op de plattegrond plaatsen, vervolgens verschijnt een museumzaal en kan je gaan wandelen door middel van de pijlen aan te klikken naar voren, opzij of achteren.

Inzoomen op de Nachtwacht

Naast dat er de mogelijkheid is om de museumzalen via Google Maps – Street View te bekijken, kan het ook via de website van het Google Art Project. En deze website biedt nog een andere functie, namelijk het inzoomen op schilderijen tot in het kleinste detail. Er zijn ruim duizend schilderijen, waaronder de Nachtwacht opgenomen in het programma en die nu dus online te bekijken zijn.  Doordat je heel ver kunt inzoomen voelt het alsof je met je neus erboven op zit.

Onherkenbare schilderijen?

Het Google Art Project is bedacht om meer mensen in aanraking te laten komen met kunst. Hoewel je voor sommige schilderijen toch echt nog naar het museum moet, aangezien er copyright op rust zijn deze onherkenbaar gemaakt.

1 reactie on Musea bezoeken met het Google Art Project

  1. Caithlin
    3 augustus 2012 at 22:09 (11 jaar ago)

    Insane, wat Google allemaal mogelijk maakt!

    Beantwoorden

Laat een reactie achter