Zo mooi als hier kan het in de hemel niet zijn

Zo mooi als hier kan het in de hemel niet zijn

Toen ik een persbericht in mijn mailbox kreeg met als titel ‘Zo mooi als hier kan het in de hemel niet zijn’, was ik enigszins sceptisch. Ik gokte op een onderwerp dat te maken had met het geloof, maar het bleek te gaan om een boek. Een erg bijzonder boek mag ik wel zeggen. En nu ik het boek gelezen heb, durf ik met recht te zeggen: dat je ‘Zo mooi als hier kan het in de hemel niet zijn’ dus echt gelezen moet hebben. 

 

Christoph Schlingensief is de schrijver van dit bijzondere boek, een bijzondere man die er nu niet meer is. Hij stierf namelijk in 2010 aan de gevolgen van longkanker en dat is juist wat het boek ‘Zo mooi als hier kan het in de hemel niet zijn’ zo bijzonder maakt, want dit boek vertelt zijn verhaal.

Kanker en dan?

Vanaf het moment dat Christoph zijn diagnose krijgt begint hij met het bijhouden van een dagboek. Een zeer persoonlijk dagboek waarin hij vertelt over behandelingen, zijn liefde en haat voor het leven, zijn omgeving die voor hem klaar staat en de kleine dingen die hij de moeite waard vindt. Zonder je een indringer te voelen in zijn leven, lees je zijn dagboek met al zijn gevoelens en ervaringen tot en met de welterusten op sommige dagen aan toe.

Even slikken

Het resultaat is een zeer heftig boek. Regelmatig moest ik het boek even wegleggen en slikken, helemaal toen ik besefte dat Christoph anderhalf jaar nadat zijn boek eindigt de strijd moest opgeven. Het is bijzonder dat iemand die eigenlijk geen schrijver is, toch zo’n mooi boek kan neerzetten. Christoph was een regisseur, wat misschien wel aangeeft dat hij zich in een creatief segment bevond. Maar het boek blijft een dagboek.

Het boek staat vol met mooie zinnen die indruk maken, zoals ‘Ik ben graag op deze wereld. Ik wil graag op deze wereld blijven. Ik wil graag dingen doen op deze wereld‘. Een kleine selectie:

Quotes uit 'Zo mooi als hier kan het in de hemel niet zijn'

Een dagboek lezen van iemand die overleed aan kanker zorgt voor een hoop mooie inzichten voor dit leven. De kijk op het leven van Christoph verschilde enorm van de mijne, maar na het lezen van dit boek besefte ik weer eens hoe vergankelijk het leven is en hoe belangrijk een fijne omgeving is. Christoph noemt dat ‘Vonkjes van liefde en warmte’ en zo is het ook, fijne mensen in je leven geven daadwerkelijk vonkjes van liefde van warmte.

Christoph waardeerde het leven enorm en dankzij hem en zijn dagboek doe ik dat ook meer. Omdat het inderdaad zomaar over kan zijn. Omdat een bijzondere man van 47 inderdaad dus niet meer 63 of ouder kan worden.

Wil je dit bijzondere boek ook lezen? BestelZo mooi als hier kan het in de hemel niet zijn bij BOL.com.

Zo mooi als hier kan het in de hemel niet zijn – Christoph Schlingensief, uitgeverij Maarten Muntinga.
IBSN: 9789058315496. Prijs: €18,95.

1 reactie on Zo mooi als hier kan het in de hemel niet zijn

  1. Laura
    6 augustus 2012 at 18:53 (9 jaar ago)

    Dit klinkt wel als een boek voor mij, staat op mijn to-read list nu.

    Beantwoorden

Laat een reactie achter