De filmpjes van ‘Why I love this book’

Why I love this book

Als boekenliefhebber ben ik dol op gave initiatieven waarbij boeken centraal staan. ‘Why I love this book’ van Marc Barteling is zo’n initiatief, een waarbij boeken en/of schrijvers in het zonnetje worden gezet. 

Op Why I love this book vind je recensies van boeken, alleen niet zoals je gewend bent. Waar je normaal meer over een boek leest, zie je op deze website filmpjes van ongeveer 1 minuut waarin een lezer of soms schrijver vertelt waar het boek over gaat, waar de inspiratie vandaan kwam of waarom je het zou moeten lezen. Deze filmpjes worden opgenomen bij speciale evenementen zoals Manuscripta of een uitreiking van een prijs.

Mijn favorieten zijn de filmpjes waarin schrijvers vertellen waarom je hun boek zou moeten lezen. Vaak vertellen ze waar de inspiratie voor het verhaal vandaan kwam en dat is niet altijd duidelijk als je een boek gewoon in de winkel koopt.

Bij deze een aantal bijzondere filmpjes op een rijtje:

Nico Dijkshoorn is bekend van zijn gedichten bij DWDD en zijn aanwezigheid online en op twitter. Hij schreef een boek getiteld ‘Nooit ziek geweest’. In zijn filmpje voor Why I love this book vertelt hij waarom (en hoe) je dit boek moet lezen. – Nico Dijkshoorn – Nooit ziek geweest.

Alma Mathijsen schreef een boek over de liefde en hoe eenzijdig die kan zijn. Na het zien van haar filmpje ben ik zowaar overtuigd om haar boek ‘Alles is Carmen’ te lezen. – Alma Mathijsen – Alles is Carmen.

Jonas Jonasson schreef een van mijn favoriete boeken ‘De 100jarige man die uit het raam klom en verdween’. Voor Why I love this book vertelt hij waarom je dit boek moet lezen. – Jonas Jonasson – De 100jarige man die uit het raam klom en verdween.

Ernest van der Kwast is columnist, maar ook schrijver. In zijn filmpje vertelt hij waar zijn inspiratie voor Mama Tandoori vandaan kwam en wat voor rol zijn ouders hadden in het schrijfproces. Erg leuk om te horen. – Ernest van der Kwast – Mama Tandoori.

Paul Murray schreef het boek ‘Skippy tussen de sterren’. Een boek wat al bijna een jaar op mijn nachtkastje ligt, maar die nu bovenop het stapeltje komt te liggen. – Paul Murray – Skippy tussen de sterren.

Arjen Lubach ken je misschien als Slimste Mens of als cabaretier, maar Arjen schrijft ook boeken. Mooie boeken. Voor Why I love this book vertelt Arjen Lubach over ‘Magnus’. – Arjen Lubach – Magnus.

John Boyne ken ik van zijn boek ‘De jongen in zijn gestreepte pyjama’, vorig jaar kwam zijn boek ‘De witte Veer’ uit. In zijn filmpje vertelt hij waar zijn inspiratie vandaan kwamen voor dit boek. – John Boyne – De witte Veer.

Sidney Vollmer schreef het boek ‘Alles ruikt naar chocola’ en maakte er ook maar gelijk een app van, omdat hij iPads leuk vindt. Aan Why I love this book vertelt hij waarom je dit boek óf de app moet lezen. – Sidney Vollmer – Alles ruikt naar chocola.

Meer filmpjes vind je op de website van Why I love this book.

3 reacties on De filmpjes van ‘Why I love this book’

 1. Marah
  4 september 2012 at 13:44 (9 jaar ago)

  Zo leuk! :D Hier word ik echt blij van :)

  Beantwoorden
 2. Marc
  5 september 2012 at 12:02 (9 jaar ago)

  Hi Marieke,

  Leuk, wat een mooi verhaal over ons. Ben ik blij mee, dank.

  En Manuscripta was heel erg leuk. We hebben er bijna 100 nieuwe video’s gemaakt met lezers en schrijvers.

  Groet!
  Marc

  Beantwoorden

Laat een reactie achter