Soldaat van Oranje

Soldaat van Oranje

In 2010 ging de musical Soldaat van Oranje in première en hoewel de musical in eerste instantie voor een paar maanden tot een jaar gepland was, is Soldaat van Oranje weer opnieuw verlengd naar januari 2013. Dat geeft aan dat deze musical niet alleen erg populair is, maar dat je deze ook écht gezien moet hebben. 

De musical Soldaat van Oranje vindt plaats in een oude vliegtuig hangaar in een plaatsje vlakbij Leiden. Deze vliegtuighangaar is speciaal voor de musical in vier maanden omgebouwd tot een draaiende theaterzaal met ruimte voor 1100 stoelen.

Het mooie aan deze theaterzaal is dat je midden in de musical zit. Per scene draai je mee met de gebeurtenissen van decor naar decor, terwijl je in feite niet doorhebt dat je draait. In het begin zal het zelfs lijken alsof het decor om jou heen draait. Dit geeft een machtig mooi effect aan de musical, omdat er optimaal gebruik van is gemaakt.

Soldaat van Oranje

De musical vertelt het verhaal van Erik Hazelhoff Roelfzema, zoals hij beschreef in het boek Het hol van de ratelslang (later hernoemd naar Soldaat van Oranje). Je leert Erik en zijn vrienden kennen als studenten vlak voor de Tweede Wereldoorlog start. Dit moment legt een zware druk op Erik en zijn vrienden, die moeten kiezen waar zij staan.

Erik sluit zich aan bij het verzet, waardoor hij uiteindelijk in Engeland terecht komt, waar ook Koningin Wilhelmina is neergestreken. Koningin Wilhelmina wil hem ontmoeten en dat is het begin van Contact Holland, een geheim netwerk tussen de Nederlandse Inlichtingendienst in Engeland en de illegaliteit in Nederland. Pas na de oorlog blijkt wat de oorlog werkelijk heeft betekend voor Erik en zijn vrienden. Een harde klap.

Soldaat van Oranje

Bijzonder inspirerend

De musical Soldaat van Oranje heeft op mij een diepe indruk achtergelaten. Het is een prachtige, energieke musical die je aan het denken zet over vroeger, maar ook zeker over dilemma’s die nu nog altijd spelen. Bijzonder inspirerend.

Van boek tot film tot musical

Het boek van Erik Hazelhoff Roelfzema werd in 1977 al verfilmd met Rutger Hauer in de hoofdrol. Schrijver Erik Hazelhoff Roelfzema was zowel bij de film, als bij de musical nauw betrokken. Hij overleed op 26 september 2007.

Op de website van Soldaat van Oranje vind je meer informatie, zoals bezoekersinformatie en foto’s van de cast.

1 reactie on Soldaat van Oranje

  1. Frank
    16 september 2012 at 16:39 (10 jaar ago)

    Idd een super gave musical die je gezien moet hebben!

    Beantwoorden

Laat een reactie achter