Van moes tot verticaal: stadstuinieren

Stadstuinieren

Stadstuinieren, oftewel urban farming, is een mooie manier om groen een plekje te geven in grote steden. Veel groene initiatieven maken in steden als Amsterdam gebruik van braakliggend terrein of muren om hier groente, fruit en bloemen te laten groeien. 

Moestuinieren in het klein

Stadstuinieren is een trend die goed samengaat met de wens om zelfvoorzienend te zijn. Zelf groente en fruit verbouwen is nou eenmaal beter voor het milieu, leuk om te doen en nadat je eenmaal de pure smaak hebt geproefd wil je eigenlijk nooit meer anders. Het is een wereld die ook Natascha Boudewijn van greendelicious.nl bekend voorkomt. Zij houdt een weblog bij over moestuinieren op een kleine oppervlakte en binnenkort verschijnt zelfs haar eerste boek waarin niet alleen tips staan voor moestuinieren, maar ook heerlijke recepten.

Moestuinieren gebeurt in de stad vaak noodzakelijkerwijs in het klein. Britta Riley bedacht een manier om planten verticaal te laten groeien, binnenshuis! Dit idee ontstond door tientallen mensen over de hele wereld mee te laten denken en zo het ideale systeem te bouwen. Haar manier van werken én het resultaat was zo succesvol dat TEDx haar graag uitnodigde om te vertellen over haar visie en systeem.

Maar niet alleen Britta Riley sloeg aan het verticaal tuinieren. Er zijn veel meer manieren om zo te tuinieren. Op tuinieren.nl lees je meer over verticaal tuinieren en hoe jij het kan toepassen in je tuin.

Stadstuinieren: stadsboeren

Amsterdamse tuinen

In Amsterdam is er een organisatie genaamd Stadsboeren die braakliggende terreinen gebruikt om planten en bloemen te laten groeien. Er is een filmpje gemaakt van de start van hun project, deze is te zien op Vimeo. Een bijzonder gezicht met de saaie gebouwen en graffiti op de achtergrond. Net als de daktuin die is aangelegd in het Zuidpark, ook in Amsterdam. Op deze daktuin worden 50 verschillende groenten, kruiden en fruitsoorten gekweekt met een prachtig uitzicht over de stad.

Meer weten over stadstuinieren?

Urban Farming blog op tuinieren.nl

Amsterdamse projecten op farmingthecity.net

Stadstuinieren als trend op trouw.nl

Project van Britta Riley op windowfarms.org

 

3 reacties on Van moes tot verticaal: stadstuinieren

 1. Desiree
  28 september 2012 at 00:34 (11 jaar ago)

  heb t net over hetzelfde nav de binnentuin in t VT Wonen huis van dit jaar

  Beantwoorden
 2. Iris
  29 september 2012 at 13:37 (11 jaar ago)

  Ik kom uit een dorpje en ben altijd gewend geweest om een tuintje bij mijn huis te hebben. Maar nu woon ik alweer 2 jaar in een studio van 26 vierkante meter zonder tuin of balkon, zo jammer! Ik wil ook een moestuintje. Dat verticale tuinieren is wel een goede oplossing, maar om dat nu allemaal in m’n woonkamer(tje) te hebben hangen.. Neh. Ik wacht wel tot ik ooit verhuis! :) Leuke post!

  Beantwoorden
 3. Liliane
  1 oktober 2012 at 00:39 (11 jaar ago)

  Zo inventief en hartstikke leuk! Helaas moet ik binnenkort waarschijnlijk mijn balkon vaarwel zeggen :(
  Ik wil later ook een zelfvoorzienend moestuintje :)

  Beantwoorden

Laat een reactie achter