(de niet zo) Toffe Tiet van Lisa Lynch

Toffe tiet

Borstkanker – maar eigenlijk kanker in het algemeen – is vaak geen luchtig onderwerp. Toch wist Lisa Lynch met Toffe tiet een bijzonder boek te schrijven over haar strijd tegen deze ziekte die het op een zachte manier benadert. Mét een flinke portie humor. 

Toffe tiet heet het boek, maar eigenlijk is die tiet helemaal niet zo tof. Die tiet zorgt er namelijk voor dat Lisa Lynch al scheldend een heftige strijd aan gaat. Die tiet vindt het namelijk leuk om borstkanker te krijgen, zoals ook al de ondertitel ‘vrolijke kankerverhalen’ insinueert.

Lisa is 28 als ze in aanraking komt met ‘Hij die niet genoemd mag worden’, want hoewel de diagnose als een bom inslaat, beseft Lisa het eigenlijk niet. Zij? Kanker? Het zal toch niet? Toch is het echt zo, beseft Lisa keer op keer. Het is geen nare droom en het gaat ook niet om iemand anders.

‘Ik pretendeer niet de enige twintiger te zijn die ooit de diagnose borstkanker te horen heeft gekregen. Waarschijnlijk ben ik gewoon degene met de grootste bek.’

Lisa schrijft levendig over haar kanker, drijft de spot ermee. Ze hoeft geen medelijden, maar wil juist dat alles zo normaal mogelijk gaat. Kanker wordt vergeleken met Voldemort of het krantenpapier waarmee de fish and chips verpakt wordt. Lisa heeft misschien wel kanker gekregen, maar de kanker krijgt Lisa zeker niet.

Het boek Toffe Tiet is zeker heftig, maar Lisa gooit een sausje over haar verhaal dat de tranen van het lachen over je wangen stromen. Dit boek is écht een aanrader, niet alleen voor degenen bij wie deze ziekte akelig dichtbij komt.

Meer lezen over het leven van Lisa Lynch? Ze begon met het schrijven van haar boek Toffe Tiet aan de hand van haar weblog, waar ze nu nog steeds blogt over hoe het met haar gaat.

Bestel Toffe Tiet bij BOL.com

Toffe tiet – Lisa Lynch, uitgeverij Contact.
ISBN: 9789025434496. Prijs: €16,95.

3 reacties on (de niet zo) Toffe Tiet van Lisa Lynch

 1. Anouk
  1 oktober 2012 at 09:32 (9 jaar ago)

  Staat op mijn ‘to-read’-list!

  Beantwoorden
 2. Lianne
  2 oktober 2012 at 19:57 (9 jaar ago)

  Dit boek staat ook nog op mijn to-read lijstje. Het lijkt me namelijk erg moeilijk om positief te schrijven over een zware ziekte als kanker. Ben dus wel benieuwd!

  Beantwoorden

Laat een reactie achter