Duurzaamheid? Kan ik dat eten?

Dag van de duurzaamheid

Op dierendag gaf ik als tip geen dieren te eten voor een dag, niet alleen omdat het zielig is voor de dieren maar ook omdat het beter is voor het milieu. En dat is de dag van de duurzaamheid ook. Op 10 oktober staat Nederland in  het teken van duurzaamheid, tenminste als het aan de organisatie Urgenda ligt. Alleen wat houdt dat nou in, duurzaamheid? En wat kun jij doen?

De dag van de duurzaamheid is bedacht om alle duurzame initiatieven in het zonnetje te zetten en anderen hiermee te inspireren om zo sneller tot een duurzame samenleving te komen. Er zijn een heleboel openbare activiteiten, maar er zijn ook ideeën die je zelf thuis kunt uitvoeren.

Goede voornemens voor de wereld

Al die initiatieven vind ik mooi, helemaal toen ik in mijn scheurkalender voor 2012 van de Hema ‘366 dagen groen leven’ de tekst bij 1 januari las:

‘’Goede voornemens? Meestal van persoonlijke aard. Meestal over ons eigen leven. Maar het besef dat ons eigen volkomen verstrengeld is met het leven op onze planeet wint veld, meer en meer. Onze kinderen zijn een stukje van onszelf. In wat voor wereld willen wij dat zij leven?

Om te zorgen dat die wereld van de toekomst, die toch ook de onze is, nog leefbaar is, zullen we allemaal mee moeten groeien in de mentaliteitsverandering die de laatste jaren aan de gang is. Dus waarom niet onze goede voornemens dit jaar richten op onze omgeving, in plaats van onszelf?

Elke dag iets bijdragen aan een groenere wereld. Het kan. Zonder veel moeite.’’

Duurzaamheid klinkt soms best abstract en als een ver-van-mijn-bed-show, maar in feite heb je er dagelijks mee te maken. Die dure energierekening? Die heb je niet per se te danken aan ons klimaat dat in de war is, maar ook zeker aan het feit dat je die verwarming daadwerkelijk hoger zet. Trek je kast eens open en trek een warme trui en joggingbroek aan, warme sloffen aan je voeten en drink warme choco (en vooruit, die pepernoten mogen er dan ook bij). Het zijn simpele tips waar de scheurkalender ‘366 dagen groen leven’ van de Hema vol mee staat.

Wat kun jij doen voor een duurzame samenleving?

Gebruik een boodschappentas en geen plastic tassen of recycle de plastic tassen. Neem een eigen mok meer naar je werk voor de koffie in plaats van plastic bekertjes. Draai geen kleine wasjes maar spaar je was op tot je een volle wasmand hebt en als je echt niet zonder die kleren kunt: tijd om te shoppen (dan steun je gelijk de economie). Kies voor zware gordijnen, die doen beter hun werk. Zet de kraan uit tijdens het tandenpoetsen. Als je fruit meeneemt naar school of werk kies dan voor fruit dat zichzelf verpakt, zoals bananen of appels, dat scheelt verpakkingsmateriaal. Pak eens de fiets naar de winkel, werk of school in plaats van de auto of het openbaar vervoer, daar wordt je gelijk wakker van en het geeft energie. Gebruik ’s avonds lampen in huis met een sensor, dit voorkomt dat je onnodig licht aan hebt staan. Maak gebruik van een fles(je) water om uit te drinken, als je uit de kraan drinkt verspil je meer water.

366 dagen groen leven

Zo, dat waren nog maar 10 tips van de scheurkalender ‘366 dagen groen leven’ waar nog veel meer tips in staan. Het mooie aan deze scheurkalender is dat deze in sommige Hema filialen nog gewoon te koop is! In meerdere winkels heb ik de scheurkalender (voor 2012) nog zien liggen, maar dan flink afgeprijsd. En nu denk jij: ‘wat moet ik in hemelsnaam met een scheurkalender voor 2012?’ En dan zeg ik: GEBRUIKEN! De tips gelden namelijk niet alleen voor 2012, maar ook – of misschien wel juist – voor 2013. En als je dit nog niet genoeg vond? Op de website van de dag van de duurzaamheid vind je nog meer ideeën.

En stiekem gaan we nu allemaal duimen dat Hema voor 2013 gewoon een nieuwe scheurkalender maakt die in het teken staat van duurzaamheid. Houd in ieder geval de website van de Hema in de gaten of volg LIVWOW op Twitter, als ik meer over de scheurkalender weet vermeld ik het daar.

Wil je meer weten over de dag van de duurzaamheid en de activiteiten die plaatsvinden? Kijk op de website van de dag van de duurzaamheid.

3 reacties on Duurzaamheid? Kan ik dat eten?

 1. Lyanne
  10 oktober 2012 at 11:27 (10 jaar ago)

  Wat een handig artikel! Ik ga eens wat doen met je tips. :)

  Beantwoorden
 2. Iris
  10 oktober 2012 at 19:59 (10 jaar ago)

  Goede tips! Ik doe best wel mijn best om een beetje duurzaam te leven maar het kan altijd beter natuurlijk. Zoals de verwarming die nu op 21,5 graden staat terwijl ik ook best een (nog dikkere) trui aan kan doen.

  Beantwoorden

Laat een reactie achter