Hoe overleef ik de herfst en winter?

beat the winter

Een herfstdip of winterdepressie is iets wat ons allemaal kan overkomen, maar je kunt enige voorbereiding treffen om je toch goed of in ieder geval beter te voelen. Met deze tips overleef je de herfst en winter. 

Kleed je heerlijk warm

Een klacht die je veel hoort tijdens de herfst en winter is dat het zo ontzettend koud is en aangezien de winter nog moet komen zal de kou nog even aanhouden. Dit is dus het moment dat je moet investeren in kleding die je warm houdt. Fijne truien, een goede winterjas en lekkere sjaals. En het hoeft allemaal niet heel veel te kosten! In de uitverkoop bij de Hema kocht ik op de mannenafdeling een heerlijke warme trui voor €10. Normaal zou ik de trui te groot vinden, maar hé het is herfst en het is koud, dus oversized truien mogen best.  Neem dus eens een kijkje op de mannenafdeling van de Hema, Primark of H&M en koop voor een paar tientjes een fijne trui die je warm houdt.

Een fijne zachte huid

Tijdens de herfst en winter heeft je lichaam veel te duren, het gaat van warme naar koude temperaturen (kleed je dus warm aan, dat scheelt al de helft) en je zal regelmatig nat worden door de regen en misschien wel sneeuw. Zorg dus goed voor je lichaam! Smeer jezelf meerdere keren per week of zelfs dagelijks in met een fijne bodylotion of bodybutter, want je huid droogt snel uit in de winter. Gebruik een crème voor je handen en koop ook een goede lippenbalsem, want die vervelende losse velletjes op je lippen komen je vast bekend voor.

Geniet van eten

De maanden november en december staan in het teken van veel feesten met Halloween, Sint Maarten, Sinterklaas en Kerst. En als je erover nadenkt bestaan al die feesten eigenlijk vooral uit veel en vet eten. Waarschijnlijk zul je je ieder jaar voornemen om niet te veel en te vet te eten, maar vaak maak je van die voornemens niet waar. Mijn tip is om vooral om je niet schuldig te voelen over wat je eet. De wintermaanden zijn al zwaar genoeg: geniet dus van lekker eten! En als je denkt dat lekker eten alleen maar fout is, think again: salades en fruit kunnen ook heerlijk zijn in de herfst en winter. Houd LIV’WOW in de gaten voor gezonde snacks!

Af en toe zondigen mag best, zoals met een heerlijke warme chocolademelk.

Warme chocolademelk

Zoek zonlicht

De meeste herfstdips en winterdepressies ontstaan door een tekort aan Vitamine D, wat onder andere in ons lichaam wordt aangemaakt door zonlicht. Dat tekort is daarom te verklaren, want in de herfst en winter is er nou eenmaal minder zonlicht. Om toch genoeg Vitamine D aan te maken, kun je extra vitamines slikken. Maar het kan ook op een natuurlijke manier:
– maak een wandeling als je daar tijd voor hebt, lekker warm ingepakt met een trui, sjaal en goede winterjas.
– sta ’s ochtends vroeg op zodat je meer tijd overdag meemaakt, zo krijg je wat extra buitenlicht mee.
– maak gebruik van lichttherapie.

Bagels&Beans biedt tegenwoordig gratis een kwartiertje lichttherapie aan in hun vestigingen. Kijk voor meer informatie en vestigingen op de website van Bagels&Beans.

Fijne vrienden

Als je een herfstdip of winterdepressie hebt, heb je misschien de neiging om jezelf terug te trekken en veel te gaan slapen. Hoe fijn het ook kan lijken om een hele dag in bed te liggen, het helpt niet om meer energie te krijgen. Zorg er dus voor dat je op pad gaat en mensen ontmoet. Organiseer bijvoorbeeld een filmavond met vrienden, ga in een stad lekker koffie drinken met een vriend of vriendin, nodig vrienden uit voor een bring-your-own diner waarbij iedereen iets lekkers klaarmaakt of ga tijdens je lunchpauze van werk eens een korte wandeling maken met een collega (goed voor je Vitamine D!).

Klaar voor de zomer

Ben je de winter echt helemaal zat? Bereid je vast voor op de zomer! Bedenk waar je graag naartoe wilt, bekijk de mogelijke opties, stippel een route uit of boek een vakantie. Vervolgens kan de voorpret beginnen. Fijn reistijdschriften en boeken lezen over jouw bestemming en urenlang surfen op internet naar tips.

Shoplog: tijdschriften

Doe leuke dingen!

Maar de allerbeste tip die ik je kan geven is: DOE LEUKE DINGEN. Ga in je vrije tijd heerlijk tijdschriften doorbladeren, fijne boeken lezen met een warme kop thee en kruidnoten, bekijk toffe films, maak een heerlijke taart of ga op stap. Als je plezier hebt in wat je doet, krijg je meer energie en zul je je beter voelen.

Meer tips? Deel ze bij de reacties! Links naar blogs zijn ook toegestaan! :)

12 reacties on Hoe overleef ik de herfst en winter?

 1. Frank
  5 november 2012 at 00:32 (11 jaar ago)

  Wat een leuke blog! Bedankt voor de tips en hopelijk volgen veel mensen ze op zodat iedereen goed de winter doorkomt!

  Beantwoorden
 2. Sas
  5 november 2012 at 07:44 (11 jaar ago)

  Leuke tips! Ik kom zeker wel goed de winter door :)

  Beantwoorden
 3. Lauradenkt
  5 november 2012 at 21:59 (11 jaar ago)

  Zonder warme chocolademelk met slagroom had ik de afgelopen winters sowieso niet overleefd!

  Beantwoorden
 4. Foodloveandhappiness
  6 november 2012 at 07:29 (11 jaar ago)

  Zeker goede tips! Die vd huid is wat lastiger voor mij, zodra het kouder wordt krijg ik meer huidproblemen. Smeren, smeren, smeren maar. Laat de winter (maar daarna toch ook wel heel snel de zomer) maar komen!

  Beantwoorden
 5. Iris
  6 november 2012 at 12:57 (11 jaar ago)

  Goede tips! Genieten van eten heb ik nooit problemen mee ;) Dat chocolademelkplaatje is zo tof!

  Beantwoorden
  • Iris
   6 november 2012 at 12:59 (11 jaar ago)

   O ja, dat wilde ik nog zeggen. Die lichttherapie van de B&B is cool he? Vorig winter ook gedaan!

   Beantwoorden
 6. Tessa
  7 november 2012 at 18:54 (11 jaar ago)

  Leuke tips! Warme chocolademelk MET slagroom is overheerlijk en dan nog een koekje erbij :D

  Beantwoorden
 7. SanneWierda
  8 november 2012 at 13:34 (11 jaar ago)

  Mmmm, met dekentjes en boeken op de bank. I love winter. :)

  Beantwoorden
 8. Pim
  8 november 2012 at 15:48 (11 jaar ago)

  Klinkt fijn al die dingen & leuk geschreven ^^

  Beantwoorden
 9. Marcella
  12 november 2012 at 19:48 (11 jaar ago)

  Tof blog, goede tips! Nu heel veel zin mijn dikke warme vest van Hema aan te trekken :-)

  Beantwoorden

Laat een reactie achter