Basilicumplant verzorgen

Basilicumplant

De geur van basilicum is lastig te beschrijven, maar je herkent deze direct als je hem ruikt. De smaak van deze verse groene blaadjes past perfect bij de Italiaanse keuken, dus je komt basilicum vaak tegen bij pasta’s en pizza’s. En het leuke is: je kunt de basilicumplant zelf kweken of verzorgen. Maar let op: deze plant heeft een gebruiksaanwijzing!

Vele supermarkten verkopen verse kruiden in pot, je hebt ze vast wel eens zien staan. Zwarte plastic potten met een plantje van zo’n 10 centimeter hoog. Basilicum, maar ook peterselie en bieslook. Het is natuurlijk heerlijk om verse kruiden te gebruiken en dus worden deze kleine potten veel verkocht. Maar het in leven houden van de plant? Dat is een heel ander verhaal.

Als je een basilicumplant in de winkel koopt zul je deze vaak in een stenen pot bij jou in de keuken of in de vensterbank zetten. Op zich is daar niets mis mee, maar bedenk wel dat de plant over het algemeen in Italie groeit waar meer zonuren zijn. Zet jouw basilicumplant dus ook in de zon neer, dat kan vanachter een raam of op een balkon of in de tuin. Zolang hij op een dag maar veel zon ‘vangt’.

Bij het water geven van planten zul je er vaak een gieter bij pakken en de basilicum water geven waar de plant tevoorschijn komt. Wellicht werkt het bij jou, maar over het algemeen drinkt deze plant graag zelf. Zet dus een laagje water in de stenen pot en zet de basilicumplant (in een plastic pot) er weer in. Als de aarde er droog uitziet hoef je niet direct actie te ondernemen, pas als de plant slap gaat hangen heeft deze meer aandacht nodig. Maak dan de aarde nat waar de plant start met groeien en knijp zachtjes een beetje in de plastic pot zodat het water zich goed mengt met de aarde. Over het algemeen kan de plant daar weer van op bloeien.

Merk je dat er bladeren (deels) dood zijn, zoals rechts op de afbeelding? Haal deze er voorzichtig af bij het begin van het takje. De bladeren hoef je niet weg te gooien maar kun je op de aarde leggen als een soort compost. Het lijkt raar, maar het kan succesvol zijn. Mocht het niet werken, dan kun je de bladeren natuurlijk ook weggooien. Haal in ieder geval de dode bladeren er tussen uit.

Je zult merken dat de plant het best naar zijn zin zal hebben bij jou in de keuken of vensterbank. Merk je dat deze toch wat slap blijft hangen? Houd de plant soms zachtjes eventjes vast. Omarm de plant alsof je hem een kleine knuffel wilt geven. Het klinkt heel gek, maar het werkt vaak wel.

Het belangrijkste is dat je niet opgeeft als de plant slap gaat hangen, met wat extra aandacht komt hij vaak weer tot leven. De plant leeft en heeft gewoon ook een beetje aandacht nodig. En als je goed voor jouw basilicumplant zorgt zul je merken dat deze veel en grote bladeren geeft die je kunt gebruiken in de keuken, waarna er nieuwe bladeren blijven komen.

 

Deze verzorgingstips zijn gebaseerd op mijn eigen ervaringen.

10 reacties on Basilicumplant verzorgen

 1. Joyce
  26 april 2013 at 07:59 (10 jaar ago)

  Bedankt voor de tips! Hopen dat die van mij nu wat langer blijft leven.

  Beantwoorden
 2. Sylvia
  26 april 2013 at 11:37 (10 jaar ago)

  Goed artikel, daar heb ik wat aan ;)

  Beantwoorden
 3. SanneWierda
  26 april 2013 at 13:52 (10 jaar ago)

  Ik heb bij mijn vriend al een ruim een basilicumplantje staan en hij deed het altijd super tot een tijdje geleden. Nu zijn de blaadjes een beetje gelig en zijn de takjes wat kaal… Ik denk dat ik ‘m binnenkort maar buiten zet en er wat extra mest bij gooi. Misschien helpt dat…

  Beantwoorden
 4. Olga
  26 april 2013 at 15:05 (10 jaar ago)

  Dit zijn verder wel taaie planten. Wij hebben er vaak 1 in het raam bij de keuken staan en als je inderdaad gewoon goed voor hem/haar zorgt (ik geloof niet dat deze plant een geslacht heeft, haha) blijft ‘ie keer op keer nieuwe blaadjes produceren :)

  Beantwoorden
 5. Liliane
  26 april 2013 at 16:17 (10 jaar ago)

  Jaaa, daar is de post dan. Bedankt voor de tips, ik ga mijn basilicum wat vaker knuffelen!

  Beantwoorden
 6. Esmée
  23 juni 2013 at 21:15 (10 jaar ago)

  Thanks, bruikbare post dit!
  Mijn basilicumplantjes begeven het vaak al sneller dan me lief is..
  Ga deze tips zeker gebruiken!

  Beantwoorden
 7. P. Roza
  25 juni 2013 at 09:40 (10 jaar ago)

  Bedankt voor deze informatieve en grappige post!

  Mr. Basilicum komt bij mij in de keuken te staan, hopelijk vindt hij het niet erg dat er alleen ’s ochtends veel zon is en in de middag en avond schaduw.

  Tegen hem knuffelen en praten? We zullen zien, ik lust hem in ieder geval rauw!

  Beantwoorden
 8. Henk
  21 januari 2015 at 14:11 (8 jaar ago)

  Hoi, mijn plantje bacilicum ging ook steeds dood, tot het moment (ze staan nu in de gekochte potjes voor het raam in de keuken) ik ze sprenkelend uit mijn hand gewoon water over de blaadjes van bovenaf gaf. Misschien idee voor iemand waar de bacilicum ook steeds van dood gaat, dit is mij alleen nog maar binnen gelukt hoor, buiten moet ik deze zomer nog even kijken of het lukt. Mvg Henk

  Beantwoorden

1Pingbacks & Trackbacks on Basilicumplant verzorgen

 1. […] tips op het internet tegen. Het geheim is dus om het water van onderen te geven, las ik hier. En hier las ik dat ‘ie heeel veel zon nodig heeft. En zo nu en dan een knuffel. Dus deze keer gaat […]

Laat een reactie achter