Denemarken: zeelucht en groene heuvels

Denemarken

Zilte zeelucht, glooiende heuvels, vele groene weilanden, blauwe hemels en kleine dorpjes. Dat is Denemarken! En het is er heerlijk kan ik je vertellen! Hoe ik dat zo weet? Al zo lang ik mij kan herinneren ga ik minstens een keer per jaar naar dit land en toevallig typ ik deze blog met uitzicht van een ondergaande zon met dus die glooiende heuvels in groene weilanden, Denemarken dus!

Veel Nederlanders zullen niet snel naar Denemarken op vakantie gaan omdat het in hun ogen veel lijkt op Nederland. En stiekem klopt dat ook wel een beetje, maar ook voor een deel niet. Denemarken heeft een zelfde soort klimaat als Nederland waardoor er dezelfde gewassen kunnen groeien, uiterlijk gezien hebben beide landen dus overeenkomsten. Groene velden (met in Denemarken wat meer heuvels), omringd door zee en stenen dorpen (waar bijvoorbeeld in Zweden de huizen vooral van hout zijn).

Bageri in Denemarken

Bakker (bageri) in Denemarken

De verschillen tussen Denemarken en Nederland

Maar toch zijn er ook duidelijke verschillen. De sfeer in Denemarken is heel anders dan in Nederland, een stuk rustiger naar mijn idee. Zodra ik over de grens Denemarken binnenrijd, ervaar ik een echt vakantiegevoel. De Denen zijn ook een heel ander volk. Rustiger, gemoedelijker en minder gehaast. De dorpjes en steden zijn in Denemarken ook een stuk kleiner, de Denen wonen erg verspreid door het land. Die kleine dorpjes zijn dan wel weer erg gezellig, want toeristen zie je er niet vaak en dan maken de Denen graag een praatje in goed Engels.

Legoland, Denemarken

Legoland, Madurodam en de Efteling

Als gezin met kinderen kan je in Denemarken niet om LEGO en Legoland heen. Het park Legoland ligt in Billund en is behalve een park met heel veel legosteentjes vooral een pretpark. In mijn omgeving merk ik dat mensen vaak verbaasd zijn, helemaal als ik vertel er jaarlijks minstens twee dagen door te brengen. Vaak leg ik het uit aan de hand van de Efteling. De Efteling heeft het sprookjesbos en Legoland heeft een madurodam van legosteentjes, daarnaast heeft de Efteling attracties voor jong en oud en vele restaurantjes en Legoland heeft dat dus ook. Van bootjes tot achtbanen.

Legoland, Denemarken

Voetballen met de Denen

Als je het internationaal bekijkt staat Denemarken niet per se bekend om hun voetbalclubs, toch zijn er in Nederland een aantal voetballers actief die oorspronkelijk uit Denemarken komen. Één van die spelers is Christian Eriksen van Ajax, hij speelde ooit voor Odense Boldklub. Toevalligerwijs de voetbalclub die ik al jaren volg en waar ik jaarlijks wedstrijden van bijwoon. De Denen zijn gezellige voetbalsupporters en zullen niet snel op hooligan-gedrag betrapt worden.

Odense is een voetbalclub met een enthousiaste en trouwe groep supporters die wedstrijden nog spannender en gezelliger maken dan het al is. Ook een leuk feitje: merchandise van Deense voetbalclubs is vaak veel goedkoper dan in Nederland, daarnaast is er ook vaak uitverkoop. En tijdens zo’n uitverkoop kun je een shirt van dat seizoen al kopen voor omgerekend €13 euro.

Denemarken; Odense Boldklub

Wat ook erg leuk aan Denemarken is, zijn de toffe winkels zoals de Tiger (in Nederland Flying Tiger) en Sostrene Grene. Veel Nederlanders denken dat Denemarken vol staat met (duur) design en inspirerende interieurs, mijn ervaring is dat je daar buiten Kopenhagen niet veel van merkt. Denemarken is gewoon HYGGE, oftewel gezellig!

De komende weken en maanden kun je nog meer blogs verwachten over Denemarken, want dit toffe land biedt nog veel meer!

4 reacties on Denemarken: zeelucht en groene heuvels

 1. LNNK
  28 april 2013 at 11:26 (10 jaar ago)

  Ik ben dol op Denemarken. Fijn land om op vakantie te gaan!

  Beantwoorden
 2. Anja
  28 april 2013 at 12:23 (10 jaar ago)

  Naar Denemarken, daar wil ik nog steeds eens heen, leuk om zo alvast mee te kijken en ideeën op te doen.

  Beantwoorden
 3. Marcella
  28 april 2013 at 21:23 (10 jaar ago)

  Leuk, ik ga je blogs over Denemarken in de gaten houden. Ik ben in Kopenhagen geweest, maar zie graag nog meer van het land!

  Beantwoorden
 4. Judith
  29 april 2013 at 13:27 (10 jaar ago)

  Ik ben inmiddels ’n paar keer in Denemarken geweest (ja ook in het geweldige Legoland!) en vind het er fantastisch. Heel anders dan Nederland, minder vol, creatieve mensen, veel zee, geweldig design, heerlijke Danish pastries… ohhh ik wil weer terug!

  Beantwoorden

Laat een reactie achter