Granaatappel; friszoet!

Granaatappel

De granaatappel is een vrucht die je steeds vaker ziet. Of eigenlijk zie je vooral de pitjes steeds vaker, van gerechten tot in een bakje bij de Albert Heijn. Toch is het veel slimmer om zelf deze vrucht te ontpitten dan de pitjes kant-en-klaar te kopen. 

Een granaatappel bestaat volledig uit zoete, rode pitjes omhuld door een dikke felrode schil. De schil is niet eetbaar, maar de pitjes zijn des te veelzijdiger. Je kunt deze toevoegen aan salade, rijst, couscous of andere warme maaltijden, maar ook los kun je de pitjes prima eten. De vrucht is ontzettend gezond en zit vol met vitamines en anti-oxidanten. En omdat de granaatappelpitjes veelzijdig zijn, is het interessant om deze te proeven als je dat nog niet gedaan hebt.

Een granaatappel is als vrucht niet heel erg duur, vaak kun je er een kopen voor ongeveer €1,50. Een bakje granaatappelpitjes koop je voor ongeveer €2,00. Uit de vrucht haal je vaak veel meer pitjes dan uit een bakje en dus loont het om zelf een granaatappel te slachten.

Het ontpitten van een granaatappel kan een lastig karwei zijn en er zijn verschillende manieren om dit te doen. Via de granaatappelshop.eu kun je verschillende manieren vinden, maar mijn – ouderwetse – manier werkt ook prima.

Een granaatappel ontpitten

Zorg voor een goede, grote snijplank waar je de granaatappel op legt. Snijd met een scherp mes de vrucht in twee helften volledig doormidden. Bij een groot formaat kun je de twee helften het beste nog een keer doormidden snijden.

Granaatappel door de helft

Pak een helft en duw de pitjes eruit. Pitjes op lastige plekken kun je er handmatig uithalen, maar je kunt de schil na het snijden ook gemakkelijk buigen waardoor de pitjes eruit kunt drukken. Houd zoveel mogelijk granaatappelpitjes heel, want aan ‘kapotte’ pitjes heb je niets.

Het witte membraan of ‘de huid’ kun je het beste weggooien, deze is niet eetbaar. Probeer het witte membraan ook zoveel mogelijk te verwijderen tussen de pitjes, want deze wordt snel bruin waardoor ook de granaatappelpitjes bruin kunnen worden.

Verzamel alle granaatappelpitjes in een afsluitbaar bakje. Je kunt deze nog 2 á 3 dagen bewaren in de koelkast, daarna worden de granaatappelpitjes zacht en verliezen ze een groot deel van hun friszoete smaak.

Granaatappelpitjes

Je kunt online een heleboel recepten vinden waar je granaatappelpitjes aan kunt toevoegen door simpelweg te zoeken naar ‘recepten granaatappel’, maar houd ook LIV’WOW in de gaten, want binnenkort vind je hier een recept waarbij de granaatappelpitjes onmisbaar zijn.

4 reacties on Granaatappel; friszoet!

 1. Eva
  3 mei 2013 at 22:46 (9 jaar ago)

  Ze zijn zooo lekker! Het openmaken en die pitjes verwijderen levert wel een beetje troep op maar dat is het zeker waard :)

  Beantwoorden
 2. LNNK
  5 mei 2013 at 14:32 (9 jaar ago)

  Heerlijk! Overigens lang geleden dat ik er eentje op heb.

  Beantwoorden
 3. Marina
  7 mei 2013 at 09:22 (9 jaar ago)

  Bedankt om naar onze website granaatappelshop.eu te verwijzen!

  Beantwoorden
 4. klop
  1 november 2015 at 19:42 (6 jaar ago)

  Ook een snelle manier om de pitjes eruit te krijgen is om de vrucht in kwarten te snijden en dan de pitjes los te maken door met een lepel op de buitenkant van de schil te kloppen. Doe dit boven een vergiet of kom en de pitjes komen vanzelf los. Dit beperkt ook de hoeveelheid witte velletjes die dan tussen de pitjes terecht komen.

  Beantwoorden

Laat een reactie achter