Handleiding voor Ebay; internationaal shoppen!

Handleiding voor Ebay

Shoppen op Ebay lijkt vaak ingewikkeld omdat je kunt bieden op producten, je niet met Ideal kunt betalen en producten vanuit de hele wereld worden aangeboden. Maar als dat de redenen zijn om niet te gaan shoppen op Ebay mis je een heleboel toffe producten! Daarom een handleiding voor Ebay! 

 

Ebay is vergelijkbaar met het Nederlandse marktplaats.nl (wat inmiddels een dochterbedrijf van Ebay is), maar het internationale aspect zorgt ervoor dat Ebay vele malen groter is. Daardoor is het waarschijnlijk ook wat ingewikkelder, maar als je het eenmaal doorhebt… shoppen!

Waarom Ebay?

De belangrijkste vraag bij het willen shoppen op Ebay is natuurlijk waarom je het wilt doen. Ebay is erg geschikt voor het kopen van telefoonhoesjes en andere telefoonaccessoires, internationale tijdschriften, merkkleding en accessoires (hoewel hierbij natuurlijk het risico bestaat dat het niet echt is), nagellak (zowel aparte merken als de bekendere merken) en gekke producten die bijvoorbeeld heel handig kunnen zijn in het huishouden.

Het kopen van bijzondere posters of ansichtkaarten, masking tape, stempels en boeken kun je beter bij Nederlandse webshops doen. Hier vind je niet alleen een diverser aanbod, maar vaak betaal je ook minder.

Account aanmaken?

Een account aanmaken is erg simpel, want je vult gewoon standaard gegevens in. Om vervolgens aankopen te kunnen doen heb je verschillende opties, maar eigenlijk is het koppelen van een account bij Paypal de beste optie. Het handigst is om aankopen direct via Paypal van je rekening te laten afschrijven en niet eerst geld over te maken naar je Paypal-rekening, dit kost namelijk relatief veel tijd en is eigenlijk alleen handig als je jezelf echt een limiet wilt opleggen.

Paypal wordt door bijna elke verkoper op Ebay geaccepteerd en als je betaald met Paypal kun je gebruik maken van de aankoopbescherming. Mocht je dan een product niet ontvangen of verkeerd ontvangen, dan krijg je via Paypal je geld terug. Wel zo veilig en fijn.

Waar moet je op letten bij Ebay?

Als je een account hebt voor Ebay en deze is gekoppeld aan een account voor Paypal kun je gaan shoppen op Ebay! Alleen zijn er wel een aantal tips waardoor je het kopen op Ebay net even wat leuker maakt voor jezelf:

– zoek met Engelse zoekwoorden. Ebay heeft een Nederlandse website, maar als je zoekt met Nederlandse zoekwoorden krijg je alleen producten van Nederlandse verkopers. Klinkt logisch, maar wel slim om even bij stil te staan.

– lukraak beginnen te zoeken naar producten levert niet snel iets op. Ga gericht op zoek naar een product, bijvoorbeeld een telefoonhoesje of nagellak van een bepaald merk.

Stel je wilt een nieuw telefoonhoesje hebben voor je iPhone 5, dan start je met zoeken naar ‘iphone 5 case’ en krijg je al zoekresultaten te zien. Maar deze zoekresultaten kun je nog aanzienlijk verbeteren en verduidelijken.

Handleiding voor Ebay

Kies bij de eerste pijl voor ‘Nu kopen’, dat scheelt heel wat nachtrust met kiezen voor ‘alleen veilingen’ of ‘alle objecten’. Daar moet je namelijk eigenlijk wel bovenop zitten als je echt iets wilt hebben.

Bij de tweede pijl zie je staan ‘sorteren op’, hier zijn verschillende opties, maar je kunt het beste kiezen voor ‘prijs + verzendkosten: laagste bovenaan’. Je krijgt dan een mooie lijst te zijn gesorteerd op de complete kosten, er komen dus bij betaling geen andere kosten meer bij.

Dan is er nog één andere optie die je kunt aanpassen voordat je daadwerkelijk de resultaten gaat bekijken. Daarvoor scrol je naar beneden in het scherm.

Handleiding voor Ebay

In het linkermenu zie je ‘Locatie’ staan, hier klik je op ‘Wereldwijd’. Dan krijg je alle resultaten van over de hele wereld. Je zult zien dat de prijzen uit de resultatenlijst gelijk een flink stuk omlaag gaan. Het nadeel aan zoeken op wereldwijde zoekresultaten is dat je waarschijnlijk wat langer op je aankoop zal moeten wachten, maar daarentegen heb je wel veel meer keus aan producten en betaal je veel minder.

Zie je vervolgens in het resultatenlijstje een product staan dat je graag wilt hebben, dan kun je deze aanklikken om meer informatie te zien te krijgen. Ook hier zijn weer aantal punten waar je op moet letten voordat je overgaat tot een aankoop.

Handleiding voor Ebay

Het eerst waar je waarschijnlijk naar kijkt is de prijs, in dit geval €1,01. En dan staat er ook nog een oranje button met ‘gratis verzending’. Klinkt een beetje vreemd? Toch klopt het wel is mijn ervaring. Maar hoe het precies zit, is mij nog onduidelijk.

Let er op dat je bij het kijken naar de prijs ook naar de tekst onder het grijze vlak kijkt, hier staat namelijk of je daadwerkelijk geen verzendkosten betaald. Als je bij het aanmaken van jouw account goed hebt ingevuld waar je woont, krijg je hier correcte informatie te zien. In het voorbeeld betaal je dus geen verzendkosten voor het iPhonehoesje.

Maar let niet alleen op het bedrag! Kijk ook naar de informatie over de verkoper. Ebay bestaat eigenlijk uit allemaal kleine winkeltjes en die winkeltjes onderhouden contact met hun klanten, onder andere voor feedback over hoe de aankoop is verlopen. Die informatie zie je terug in het vak bij ‘Verkopergegevens’. ‘bigger-ant’ is de naam van de verkoper en het getal achter de naam staat voor het aantal verkopen dat ‘bigger-ant’ tot nu toe heeft gedaan. Daarnaast kijk je naar het percentage positieve feedback, als richtlijn kun je hier aanhouden dat je alleen koopt bij verkopers die minstens 98% of 99% positieve feedback hebben.

Twijfel je nog? Dan kun je ervoor kiezen om het product op je Volglijst te zetten. Jouw volglijst kun je bekijken via ‘Mijn Ebay’ bovenaan.

Kopen op Ebay!

Wil je het product kopen? Dan kies je voor ‘Nu kopen’. Je krijgt dan een scherm te zien waar je de aankoop moet vastleggen of je ziet een totaalscherm met de kosten, afhankelijk van de instellingen van de verkoper. Vervolgens kun je kiezen voor betalen met paypal waardoor je op de website van Paypal terecht komt om in te loggen. Eenmaal betaald kun je beginnen met wachten op je aankoop! Houd er rekening mee dat een aankoop uit Azië of de VS wel een paar weken nodig kan hebben.

Product ontvangen?

Tijdens het doen van een aankoop ging je kijken naar het percentage positieve feedback van een verkoper en nu je jouw product hebt ontvangen kun je daar zelf een bijdrage aan leveren! Er zijn twee opties:

– Je hebt jouw product ontvangen en bent tevreden. Vanuit ‘Mijn Ebay’ klik je op ‘Feedback geven’ en geeft jouw feedback voor het product en de service.

– Je hebt jouw product ontvangen, maar bent niet tevreden omdat het product niet goed is of kapot is. In dat geval kun je natuurlijk negatieve feedback geven, maar het kan ook anders.

Het percentage feedback is haast heilig voor verkopers op Ebay, omdat het maar net het verschil kan maken tussen een aankoop of geen aankoop. Daarom zijn veel verkopers ook bereid om je te helpen voordat je feedback geeft. Neem dus vooral contact op met een verkoper als er iets niet klopt. Mijn ervaring is dat je vaak kosteloos een nieuw product krijgt toegestuurd en vaak het verkeerde of kapotte product mag houden (terugsturen kost jou tenslotte wel verzendkosten). Probeer er dus altijd uit te komen met de verkoper voordat je feedback geeft!

 

Nog geen idee wat je moet kopen op Ebay? Binnenkort zal ik een shoplog delen met een aantal van mijn recente Ebay-aankopen, wellicht geeft dat je inspiratie!

2 reacties on Handleiding voor Ebay; internationaal shoppen!

  1. Wendy
    5 juli 2013 at 11:22 (10 jaar ago)

    Het meeste was ik wel achter, maar toch fijn om het zo nog een keer op een rijtje te hebben.

    Beantwoorden

Laat een reactie achter