#mijnmoment van 2013

#mijnmoment van 2013 - Marike Bijlsma

#mijnmoment van 2013 voelt nog vers en van ‘ons’. Ik wil het graag delen, zoals ik vaker de neiging voel om dingen te delen en omdat ik hoop dat het helpt om alles wat er gebeurd is te verwerken. Toch twijfel ik. Omdat we niet zeker zijn, omdat het vers is en omdat dit moment in eerste instantie voelde als iets wat ik niet zou gaan delen. Toch schreef deze blog zichzelf in één keer toen ik dit jaar weer las over #mijnmoment. En daarom deel ik het toch.

Voor 2013 heb ik vele bijzondere en ingrijpende momenten beleefd die ik zou kunnen bestempelen als #mijnmoment. Eindelijk samenwonen met Frank was een mooie mijlpaal, net als het behalen van mijn diploma. Het mooiste moment was absoluut de zwangerschapstest en de wetenschap dat wij ouders worden van onze baby, maar toch…niet hét moment van 2013. Nee, in het rijtje mist een moment, een moment in 2013 wat ongelofelijk veel impact op ons had en heeft. Een moment wat ik nog levensecht kan voelen. #mijnmoment van 2013. 

#mijnmoment van 2013 speelt zich af in het VU, in een wachtkamer. Samen zitten we daar, stil, onze handen ineen. Ik ben 20 weken zwanger en straks krijg ik mijn zesde echo.

Verloskundigen en gynaecologen waren vanaf het prille begin eerlijk, maar hard. Er lijkt iets niet goed gegaan in de aanleg van de baby. Kippenvel sinds de eerste keer dat we dat hoorden. Toch besluiten we goedbedoelde adviezen voor verder onderzoek naast ons neer te leggen, deze baby willen we al heel lang en gaat er komen ook. Toch duimen we, hopen we en gunnen we onze baby het beste. Na de 20 wekenecho nemen we dan ook het aanbod aan van een herhaling hiervan. En uiteindelijk nog een herhaling, dit keer in het VU.

Het duurt even voor we worden opgehaald uit de wachtkamer. Voorzichtig bekijk ik de andere vrouwen die wachten. Sommigen zwanger, anderen niet. Voelen zij dezelfde spanning door hun lichaam razen?

De twee gynaecologen van het VU zijn aardig, rustig. Praten een taal die wij niet begrijpen, maar leggen alles uit. Vragen netjes of er een specialist even mee mag kijken. Nemen de grootste zorgen weg, maar brengen nieuwe in de plaats. Leggen uit dat onze baby besproken wordt tijdens het teamoverleg met verschillende specialisten, begin van de volgende week. Met een dubbel gevoel verlaten we het ziekenhuis.

Bijna een week later worden we gebeld. De ergste zorgen worden weggenomen, maar volledige zekerheid krijgen we niet. We kunnen kiezen voor een vervolgonderzoek, maar dat gaat tegen ons gevoel in. We zijn opgelucht met wat we horen en willen voorlopig weer even ‘gewoon’ in verwachting zijn van onze baby.

Over een paar weken krijgen we een nieuwe echo, een medische echo, wederom in het VU. Ondanks het gevoel van opluchting zien we er toch tegenop. Bang voor wat er tijdens die echo gezien wordt. Tijdens zwangerschapsyoga komt het woordje pretecho ter sprake. Ik krijg kippenvel. Bij het zien van de trappelende beentjes van mijn baby kan ik alleen maar denken aan alles wat hem misschien nog te wachten staat.

Thuis genieten we van een baby die regelmatig al echt bij ons is. Ik met mijn buik, mijn vriend met zijn hand erop en de baby die ons troost met zachte schopjes. Geïnspireerd door het nummer ‘Take your time girl‘ van Niels Geusebroek maken ook wij een opname van het hartje van onze baby. Sinds de medische echo in het VU luister ik er vaker naar. Bij iedere hartslag ben ik een beetje dichter bij onze baby.

Wij met zijn drieën, dat was 2013. Dat wordt 2014. In het nieuwe jaar worden wij eindelijk ouders. Onzekerheid of niet, de liefde groeit iedere dag.

Het idee voor het schrijven van een #mijnmoment komt van Punkmedia, jaarlijks nodigt hij mensen uit zijn netwerk uit om hun #mijnmoment van het afgelopen jaar te beschrijven. Alle verhalen bundelt hij op mijnmoment.com

De foto is gemaakt op het vliegveld van Hong Kong, een paar dagen voor onze eerste 20 wekenecho.

9 reacties on #mijnmoment van 2013

 1. Joyce
  31 december 2013 at 07:27 (9 jaar ago)

  Wat heftig, ik hoop dat jullie in 2014 een gezond kindje in jullie armen mogen ontvangen.

  Beantwoorden
 2. Karin
  31 december 2013 at 08:10 (9 jaar ago)

  Wat mooi hoe je de liefde voor jullie zoon nu al omschrijft en fijn dat je die ondanks alle zorgen blijft voelen. Hoe jullie kindje ook ter wereld zal komen: het heeft nu al topouders!

  Beantwoorden
 3. Lisa
  31 december 2013 at 09:17 (9 jaar ago)

  Mooi beschreven Marike! En wat moeilijk, maar respect voor de manier waarop jullie ermee omgaan. Ik zag al eerder je aankondiging dat je zwanger bent. Van ♡e gefeliciteerd nog! Ik zie of spreek je niet meer, en heb je kort gekend, maar ik vond het wel leuk om te lezen. Mama worden lijkt me erg bijzonder en daar hoort dit proces ook bij… Zo te lezen ben je nu al een goede mama! Al het goeds voor jullie voor 2014 :) x

  Beantwoorden
 4. SanneW
  31 december 2013 at 10:02 (9 jaar ago)

  Lieve Marike,

  Er schiet veel door mijn hoofd, bij het lezen van je blog. Maar eigenlijk is maar één ding belangrijk: je doet het goed.

  Respect voor hoe jullie hiermee omgaan. Ik wens jullie drietjes het allerbeste 2014!

  Lfs

  Beantwoorden
 5. Serena
  31 december 2013 at 10:51 (9 jaar ago)

  Mooi geschreven… Ik hoop dat alles goed zal komen.
  Fijne jaarwisseling!!!

  Beantwoorden
 6. Sylvia
  31 december 2013 at 10:55 (9 jaar ago)

  Wow, heftig blogje, respect dat je dat met je lezers deelt! En mooi initiatief van Punkmedia.

  Beantwoorden
 7. SanneWierda
  31 december 2013 at 16:39 (9 jaar ago)

  Heel veel sterkte meid! Ik hoop zo voor je dat het allemaal goed komt!

  Beantwoorden
 8. Michelle
  31 december 2013 at 21:33 (9 jaar ago)

  Heel veel liefde voor jou, je vriend en de baby! Ik wens jullie met echt een gelukkig 2014. Dat woord heeft normaal nog weinig waarde, maar ik wens jullie oprecht veel geluk :)
  Ik reageer meestal niet op je blogs, maar wilde dit toch even aan je doorgeven.
  Heel mooi geschreven en heel dapper en knap dát je het hebt geschreven.

  Liefs!

  Beantwoorden
 9. Iris Vank
  4 januari 2014 at 21:09 (9 jaar ago)

  Mooi dat je het deelt. Ik hoop op alle goeds voor jullie!

  Beantwoorden

Laat een reactie achter